Kwalifikacja RL.17

RL.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej

1. Organizowanie produkcji roślinnej

Uczeń:

  1. planuje zmianowanie roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych;
  2. planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych;
  3. dobiera maszyny, urządzenia i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych;
  4. dobiera technologie produkcji roślin uprawnych;
  5. organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  6. nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej;
  7. stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony środowiska, ochrony roślin uprawnych i pszczół oraz bezpieczeństwa żywności.

2. Organizowanie produkcji zwierzęcej

Uczeń:

  1. określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
  2. określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
  3. dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
  4. określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
  5. ustala normy i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
  6. planuje prace z konserwacją i przechowywaniem pasz;
  7. organizuje proces produkcji zwierzęcej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  8. planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym w oparciu o rachunek ekonomiczny;
  9. nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
  10. korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.

3. Organizowanie produkcji pszczelarskiej

Uczeń:

  1. dobiera rasy pszczół do określonych warunków klimatycznych i pożytkowych rejonu;
  2. planuje pasieczysko i pracownię pszczelarską;
  3. planuje liczbę rodzin pszczelich;
  4. nadzoruje zakładanie pasieki i jej wyposażenie;
  5. dobiera sprzęt do przeglądu rodzin pszczelich;
  6. przeprowadza przeglądy rodzin pszczelich;
  7. prowadzi gospodarkę wędrowną pszczół;
  8. określa przyczyny nastroju rojowego pszczół;
  9. kieruje rozwojem rodzin pszczelich w ciągu roku;
  10. prowadzi wychów matek pszczelich;
  11. przygotowuje rodziny pszczele do przezimowania;
  12. prowadzi pozyskiwanie produktów pszczelarskich;
  13. dobiera sposoby zapobiegania chorobom pszczół oraz szkodnikom i zwalczania ich;
  14. prowadzi dokumentację gospodarstwa pasiecznego;
  15. sporządza kalkulację kosztów produkcji pszczelarskiej;
  16. korzysta z programów komputerowych wspomagających organizowanie i nadzorowanie produkcji pasiecznej.