Kwalifikacja RL.17
RL.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej
1. Organizowanie produkcji roślinnej
Uczeń:
- planuje zmianowanie roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych;
- planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych;
- dobiera maszyny, urządzenia i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych;
- dobiera technologie produkcji roślin uprawnych;
- organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej;
- stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony środowiska, ochrony roślin uprawnych i pszczół oraz bezpieczeństwa żywności.
2. Organizowanie produkcji zwierzęcej
Uczeń:
- określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
- określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
- dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
- określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
- ustala normy i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
- planuje prace z konserwacją i przechowywaniem pasz;
- organizuje proces produkcji zwierzęcej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym w oparciu o rachunek ekonomiczny;
- nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
- korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.
3. Organizowanie produkcji pszczelarskiej
Uczeń:
- dobiera rasy pszczół do określonych warunków klimatycznych i pożytkowych rejonu;
- planuje pasieczysko i pracownię pszczelarską;
- planuje liczbę rodzin pszczelich;
- nadzoruje zakładanie pasieki i jej wyposażenie;
- dobiera sprzęt do przeglądu rodzin pszczelich;
- przeprowadza przeglądy rodzin pszczelich;
- prowadzi gospodarkę wędrowną pszczół;
- określa przyczyny nastroju rojowego pszczół;
- kieruje rozwojem rodzin pszczelich w ciągu roku;
- prowadzi wychów matek pszczelich;
- przygotowuje rodziny pszczele do przezimowania;
- prowadzi pozyskiwanie produktów pszczelarskich;
- dobiera sposoby zapobiegania chorobom pszczół oraz szkodnikom i zwalczania ich;
- prowadzi dokumentację gospodarstwa pasiecznego;
- sporządza kalkulację kosztów produkcji pszczelarskiej;
- korzysta z programów komputerowych wspomagających organizowanie i nadzorowanie produkcji pasiecznej.