Kwalifikacja TG.17

TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

1. Organizowanie produkcji wyrobów spożywczych

Uczeń:

  1. ustala warunki przechowywania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
  2. planuje procesy produkcji wyrobów spożywczych;
  3. dobiera surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji poszczególnych wyrobów spożywczych;
  4. posługuje się dokumentacją technologiczną i normami w produkcji wyrobów spożywczych;
  5. dobiera operacje i procesy stosowane w produkcji wyrobów spożywczych;
  6. ustala harmonogramy produkcji wyrobów spożywczych;
  7. dobiera i obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w procesach przetwórstwa żywności;
  8. dobiera metody utrwalania półproduktów i gotowych wyrobów spożywczych;
  9. dobiera środki transportu wewnętrznego;
  10. klasyfikuje produkty uboczne i odpady poprodukcyjne;
  11. planuje zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów poprodukcyjnych.

2. Nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

Uczeń:

  1. nadzoruje przebieg procesów produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z dokumentacją produkcyjną i technologiczną;
  2. monitoruje przebieg produkcji wyrobów spożywczych pod kątem zgodności z systemami zapewnienia jakości;
  3. podejmuje działania korygujące nieprawidłowy przebieg procesów produkcji wyrobów spożywczych;
  4. pobiera do badań próbki surowców, półproduktów i produktów, dodatków do żywności oraz materiałów pomocniczych;
  5. dobiera sprzęt i odczynniki do badania surowców, półproduktów i wyrobów spożywczych;
  6. wykonuje czynności związane z przygotowywaniem i przechowywaniem odczynników stosowanych w analizie żywności;
  7. posługuje się sprzętem i aparaturą laboratoryjną stosowanymi do badania jakości żywności;
  8. przeprowadza analizę sensoryczną surowców, półproduktów i produktów gotowych oraz dodatków do żywności;
  9. wykonuje badania fizykochemiczne żywności;
  10. interpretuje wyniki badań fizykochemicznych żywności;
  11. rozlicza zużycie surowców, półproduktów, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
  12. określa wydajność produkcji wyrobów spożywczych;
  13. stosuje przepisy sanitarno-epidemiologiczne i ochrony środowiska dotyczące badania żywności.