Kwalifikacja TG.17
TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
1. Organizowanie produkcji wyrobów spożywczych
Uczeń:
- ustala warunki przechowywania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
- planuje procesy produkcji wyrobów spożywczych;
- dobiera surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji poszczególnych wyrobów spożywczych;
- posługuje się dokumentacją technologiczną i normami w produkcji wyrobów spożywczych;
- dobiera operacje i procesy stosowane w produkcji wyrobów spożywczych;
- ustala harmonogramy produkcji wyrobów spożywczych;
- dobiera i obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w procesach przetwórstwa żywności;
- dobiera metody utrwalania półproduktów i gotowych wyrobów spożywczych;
- dobiera środki transportu wewnętrznego;
- klasyfikuje produkty uboczne i odpady poprodukcyjne;
- planuje zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów poprodukcyjnych.
2. Nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Uczeń:
- nadzoruje przebieg procesów produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z dokumentacją produkcyjną i technologiczną;
- monitoruje przebieg produkcji wyrobów spożywczych pod kątem zgodności z systemami zapewnienia jakości;
- podejmuje działania korygujące nieprawidłowy przebieg procesów produkcji wyrobów spożywczych;
- pobiera do badań próbki surowców, półproduktów i produktów, dodatków do żywności oraz materiałów pomocniczych;
- dobiera sprzęt i odczynniki do badania surowców, półproduktów i wyrobów spożywczych;
- wykonuje czynności związane z przygotowywaniem i przechowywaniem odczynników stosowanych w analizie żywności;
- posługuje się sprzętem i aparaturą laboratoryjną stosowanymi do badania jakości żywności;
- przeprowadza analizę sensoryczną surowców, półproduktów i produktów gotowych oraz dodatków do żywności;
- wykonuje badania fizykochemiczne żywności;
- interpretuje wyniki badań fizykochemicznych żywności;
- rozlicza zużycie surowców, półproduktów, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
- określa wydajność produkcji wyrobów spożywczych;
- stosuje przepisy sanitarno-epidemiologiczne i ochrony środowiska dotyczące badania żywności.